Diamant certificaat noodzakelijk?

De hedendaagse markt voor diamanten wordt gedreven door drie fundamentele vragen:
Wat is het materiaal?
is het materiaal natuurlijk of synthetisch?
is de steen veranderd door een behandeling van welke aard?

Diamant certificaat en slijpwijze

Een diamant certificaat beschrijft de fysieke kenmerken van de diamant. Vooral aan de kwaliteit van het slijpen worden tegenwoordig hoge eisen gesteld. Vroeger, en dan praat ik over 30 jaar terug was de opdracht aan de diamant slijper om zoveel mogelijk gewicht over te houden. Gewicht is geld; bij twee soortgelijke diamanten is een diamant van 1 karaat meer waard dan een diamant van 0.95 karaat. De diamanten werden dan ook niet altijd even goed in verhouding geslepen. Tegenwoordig is het een voorwaarde dat een briljant minimaal 3x vg geslepen moet zijn, en een fluorisentie van strong zorgt zeker, bij de hogere kleuren, voor een flinke waarde vermindering.

diamant certificaat

Zekerheid

Certificaten zijn een vorm van zekerheid voor de koper. Een diamant certificaat uitgegeven door een eerder genoemd onafhankelijk laboratorium geeft kopers vertrouwen, je weet waar je voor betaald. Bij een certificaat afgegeven door de verkoper moet je maar geloven wat er op het certificaat staat.

Gerenommeerd diamant certificaat

Bij de koop elke diamant van 0.50 karaat of groter is het verstandig een diamant met een certificaat te kopen, maar dan alleen van de HRD of GIA. Een rapport van een plaatselijke juwelier of van EGL uit Antwerpen heeft u niets aan bij het diamanten verkopen. Het belang van een certificaat moet niet worden onderschat. De GIA en de HRD zijn tegenwoordig meer internationaal georiënteerd en stelt u in staat om zaken te doen op afstand. We zouden niet een ​​diamant kunnen kopen via internet zonder een gedegen certificaat.

Diamant certificaat en ouderdom

diamant ertificaat

bron HRD

Naast de fysieke kenmerken van een diamant zoals kleur, kwaliteit, slijpsel en gewicht (4 C’s) is de ouderdom van een certificaat belangrijk. Hoe oud mag een rapport zijn en geeft het nog steeds de zekerheid waarvoor het destijds is uitgegeven? Bij een certificaat van vijf jaar oud is het tijd voor een nieuw. Voor grote dure diamanten is dat zelfs twee jaar.Voor een zeer kostbare zuivere steen (IF) met een hele hoge kleur (D,E) is het zelfs een jaar. Alles hangt af van de waarde.

In de afgelopen tijd zijn de normen aangescherpt (4C’s) en de technologie is enorm verbeterd en ook de indeling is veranderd. Bij “cut” wordt er vanaf 2005 de proportie, polish en symmetry op het certificaat vermeld. Het is verstandig een diamant opnieuw te certificeren als het een rapport betreft van voor 2005. Vooral in antieke sieraden zijn er vaak minder goed geslepen diamanten gebruikt.

Kosten certificaat

Ondanks de kosten en de tijd die het certificeren kost, dit kan wel vier weken duren, geeft een certificaat een meerwaarde mits de diamant is beoordeeld door een gerenommeerd laboratorium. Uw diamant is gemakkelijker te verkopen, u weet tenminste wat u verkoopt, en bij koop heeft u zekerheid van onafhankelijke bepaling van kleur en kwaliteit. Er wordt dan ook geen uitspraak over de diamant prijs gedaan. De diamant prijs en de diamant waarde zijn twee verschillende waardes. Lees hier meer over prijs diamant en diamant waarde